Osmanlı Ciritleriçileri Boğdan Voyvodası’nı Nasıl Şoke Etti?
Az sonra okuyacaklarınıza çok şaşıracaksınız. Boğdan Voyvodası Dimitri Kantemir, cirit nedir ve nelere şahitlik etmiş izah ediyor.
1687 ile 1710 yılları arasında Osmanlıların elinde rehin tutulduktan sonra Boğdan Voyvodası olan Dimitri Kantemir 1716’da tamamladığı Osmanlı Devleti Tarihi adlı eserinde cirit oyunu hakkında yazdıkları
“Cirit, Türklerin yaygın olarak kullandıkları fırlatılan bir tür hafif mızraktır. Atlarının sağ tarafında bir kılıf içine üç adet taşıdıkları bu mızrakları kullanmakta usta olanlar tüfekle atış yapan en usta keskin nişancılarla kıyaslanayamayacak kadar isabetli atışlar yaparlar. Gözümle görmesem benim bile inanmayacağım bir örneği burada anlatayım; Geçen yılki savaşın sonlarına doğru, askerler Zenta’dan ayrılmadan önce Padişah, Filibe’de kendi mabeycilerine eğlenmek amacıyla cirit talimi yaptırıyordu. Ciritlerin uçları keskin değil küt olur. Türklerin gözünde çok saygın bir mevki olan mirahor Mehmed Ağa adında bir Çerkez vardı. Talim bölüğünden birinin attığı cirit yanlışlıkla bu ağanın sırtına isabet etti. Fakat aldığı darbe çok şiddetliydi. Mehmed Ağa, ya utancından, yahut duyduğu acıdan olacak hiddete kapılarak arap atını mahmuzladı ve kaçan mabeyinciyi kovalamaya başladı. Doğruca kaçarak kurtulamayacağını anlayan suçlu, atını birden bire sağa döndürdüğü sırada Mehmed Ağa’nın attığı cirit ucu küt olmasına rağmen kaçan süvarinin atının çenesini delip geçti, hem atı hem de üzerindekini yere yuvarladı. Aynı adamın kuvvetini göstermek için Boğdan’daki bir manastırın üç inç (7.62 cm) kalınlığındaki ahşap kapısına yine böyle küt uçlu bir ciriti vurduğu zaman ciritin kapının diğer tarafından göründüğüne şahit oldum.”
Aktarım için Semih Koyuncu’ya teşekkür ederim.
YouTube‘a neredeyse her gün yeni video ekliyorum, akşamları da Twitch‘de canlı yayındayım, bu platformları kontrol etmeyi de unutmayın.