Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – İnceleme

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – İnceleme

Suyu çaydan, Örümcek Adamı’ı Harlem’den alacaksın.

2018’in son aylarında piyasaya sürülen Marvel’s Spider-Man’i hatırlarsınız. Yıllardır beklenen o Spider-Man ve süper kahraman temalı oyun formatını, Marvel’s Spider-Man ile doruklarına kadar yaşamıştık. YNP’den önceki platformumuz olan Oyun Fest’te de bir inceleme hazırlamıştık ve oyunu bol bol övgülere boğmuştuk. Şimdi ise, 2 yıl aranın ardından bu yapımın devamı niteliğinde olan -tıpkı The City that Never Sleeps gibi- Marvel’s Spider-Man: Miles Morales karşımızda.

Aslında yeni örümcek adamımız Miles Morales yabancı olduğumuz bir karakter değil. Tabi tanımak için de ana yapım Marvel’s Spider-Man’i oynamanız gerektiğini belirtelim. Gene ilk oyunu oynamayan okuyucular için fazla detaya girmekten kaçınacağım. Peter Parker’da olduğu gibi Miles Morales de bir örümcek ısırığı sonucunda özel güçlere kavuşuyor ve bunu dostu olan -aynı zamanda Spider-Man olduğunu bildiği- Peter Parker’a anlatıyor. Ancak Miles’ın Peter’dan da farklı bazı güçleri de mevcut.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales’e ilk başladığınızda, Miles’ın hikayesini hatırlamanız için ana oyunda geçmiş kesitleri izleyebiliyorsunuz. Hafızasını tazelemek isteyenler için bu seçenek çok güzel düşünülmüş. Oyun tam anlamıyla başladığında ise alışkın olmadığımız bir yüksek tempo ile giriş yapıyoruz. Ana oyundaki en güzel boss savaşlarından birini sunan Rhino tekrar karşımıza çıkıyor. Burada Peter ve Miles’ı birlikte çalışırken görüyoruz ve oyunun içeriği hakkında güzel bir ön izleme sunuluyor. Peter Parker yılların tecrübesiyle oldukça pişmiş durumda iken Miles atılganlığına rağmen kelimenin tam anlamıyla ‘çömez’ olduğunu kanıtlıyor.

Miles’ın Peter’dan farklı güçleri olduğunu söylemiştik. Bunun sebebi ise geçirdiği mutasyon. Oyunda “Venom” kategorisinde sergilenen bu özel güçler sayesinde Miles ile yaptığımız dövüşler çok daha fantastik bir hal alıyor. İlk oyunda biraz dert ettiğim dövüş çeşitliliği Marvel’s Spider-Man: Miles Morales’de çok güzel şekilde aşılmış. Klasik hareket ve kombolara ilaveten elektro şoklarla rakiplerimizi sersemletmek ve gene bitirici hareketler yapmak son derece eğlenceli.

Aslında yukarıda hikayeden biraz bahsettim ama amacım Miles’ı biraz tanıtmaktı. Şimdi ise kurgumuz üzerinden devam edelim. Oyunun geçtiği Harlem bölgesine tahmin etmesi zor olmayacak şekilde yeni bir teknoloji firması geliyor. Roxxon isimli bu firma Harlem’de açtığı yeni genel merkez eşliğinde şehirdeki enerji ihtiyacı yepyeni bir enerji türüyle karşılamayı vaat ediyor. Ve tahmin edileceği üzere mücadele edeceğimiz kötü adamlardan bazılarını da buradan görüyoruz. Tabi bu kadarla sınırlı değil.

Roxxon ve önceki oyunlarda gördüğümüz bazı villain karakterlere ilaveten Underground isimli bir çete de başımıza çokça bela açıyor. Tabi çete dediğimize bakmayın zira oldukça donanımlı ve organize bir oluşum karşımızda. Hatta bu çete hedefine daha çok Roxxon’u alıyor desek yanlış olmaz. Zira Roxxon’un geliştirdiği Nuroform enerjisini çalmak Underground’un temel amacı diyebiliriz. Birbirine tamamen düşman bu iki taraf arasında Miles ise ikisine birden düşman olmak zorunda. Çünkü emin olun hem Roxxon hem de Underground birbirlerinden beterler.

Oyundaki görevler ana oyunla büyük oranda benzerlik gösteriyor. Bir kısmı adı değişerek karşımıza çıkmış durumda. Ana görevlere ilaveten toplanabilir nesneler, şehirdeki suç olayları ve alıştırma görevleri gibi birçok şey mevcut. Dolayısıyla oyun kısıtlı oynanış süresinde size dolu dolu bir macera sunmayı başarıyor. Tabi buna ilaveten muhteşem işleyen gezinme mekanikleri bile sizi görevlerden bağımsız olarak saatlerce götürebilir. Ağ atarak binalar arasında gezinmek veya o binaları yürüye yürüye tırmanmak gerçekten fazlasıyla zevkli.

Parantez açmak istediğim bir diğer konu da gezinti animasyonlarındaki farklılık. Yapımcı ekibin Miles’ın animasyonlarını doğrudan Peter’dan kopyalamayıp daha estetik animasyonlar hazırlamasını gerçekten takdir ettim. Tabi dövüş animasyonlarının Miles’a özel hareketler dışında büyük oranda aktarıldığını söyleyelim. Bunun bir yan oyun olduğunu düşündüğümüzde çeşitli şeylerin doğrudan aktarılması gayet anlaşılabilir bir durum. Ama bire bir aynı animasyonlarla üç sene arka arkaya oyun çıkaran Assassin’s Creed ve Ubi yapımcılarına -ve daha nice benzerlerine- buradan göndermeli bir selam çakıyorum.

Ana oyunun en sevdiğim yanlarından olan kıyafet seçenekleri burada da mevcut, tabi biraz daha kısıtlı şekilde. Gene oyun içerisinde ana hikayede ilerleyerek veya çeşitli faaliyetleri tamamlayarak Miles için farklı kıyafetler açabiliyorsunuz. Tabi deneyiminizi özelleştirmek sadece kıyafetlerden ibaret değil. Daha kompakt hale getirilen bir yetenek ağacı da Miles’ı istediğiniz süper kahraman çehresine kavuşturmayı sağlıyor. Venom yetenekleriniz için hazırlanan yetenek dalı sayesinde de bu alandaki ilerlemenizi dramatik şekilde hızlandırabilirisiniz.

Ana oyunun eğlenceli podcastleri burada da devam ediyor. Elbette ki gazetecilik timsalı J. Jonah Jameson da bu podcastler arasında. Hatta Miles, Peter’ın Jameson podcastlerini dinlediğini öğrenince buna anlam veremiyor ve “Peter tam bir mazoşist.” diye tepkisini koyuyor. Konu buradan açılmışken oyunun mizahi yönünün gene fazlasıyla tatmin edici olduğunu belirtelim. Spider-Man’i özel yapan o tatlı-sert harman burada da gene kendisini hissettiriyor.

Oyun teknik anlamda ise iki yıl öncesine kıyasla ufak geliştirmeler içeriyor. Tabi görsel anlamdaki geliştirmelerin -yükleme ekranları gibi teknik geliştirmeler de dahil- büyük oranda PlayStation 5’te hissedildiğini belirtmemiz lazım. Bunun haricinde çok detaylı incelemediğiniz takdirde görsel deneyiminiz iki yıl öncesinden pek de farklı değil. Zaten Marvel’s Spider-Man’in görsel anlamdaki kalitesi bu oyun için de fazlasıyla yeterli konumda. Karlarla kaplı, Noel temalı New York atmosferi de oyunun çehresine bambaşka bir hava katmayı başarıyor. Tek sıkıntı PlayStation 4’te ara ara cihazın yaşından bağımsız olarak FPS düşüşleri veya rendering sorunları yaşayabiliyorsunuz. Ama bunlar da yoğun yaşanmayarak deneyimi ciddi oranda baltalamaktan uzak duruyor.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales size şehirde biraz ortalığı da karıştıracaksanız ortalama 10 saat civarında güzel bir deneyim sunmayı başarıyor. Ana oyunun küçük ama yoğun ölçekli versiyonu diyebileceğimiz yapım geçirdiğiniz süreyi gayet anlamlı kılmayı başarıyor. Hikaye büyük sürprizlere sahne olmasa da gene çeşitli duyguları yaşatma ve atmosfer anlamında sınıfı geçiyor. Yine de oyunun şu haliyle 460 lirayı hak etmediğini belirtmek lazım. Ancak güzel bir indirim olduğu takdirde yeni Spider-Man’e şans vermeyi düşünebilirsiniz.

Oyunu temin etmemize yardımcı olduğu için PlayStation Türkiye’ye teşekkür ederiz.

İçeriği sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz:
Genel Ortalama 80

Suyu çaydan, Örümcek Adamı’ı Harlem’den alacaksın. 2018’in son aylarında piyasaya sürülen Marvel’s Spider-Man’i hatırlarsınız. Yıllardır beklenen o Spider-Man ve süper kahraman temalı oyun formatını, Marvel’s Spider-Man ile doruklarına kadar yaşamıştık. YNP’den önceki platformumuz olan Oyun Fest’te de bir inceleme hazırlamıştık ve oyunu bol bol övgülere boğmuştuk. Şimdi ise, 2 yıl aranın ardından bu yapımın devamı ..

İçeriği sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz:
Sonuç OFD: 80.0% 80 Harika
90 70 - 90 85
Ana oyunun küçük ama yoğun ölçekli versiyonu diyebileceğimiz yapım geçirdiğiniz süreyi gayet anlamlı kılmayı başarıyor. Hikaye büyük sürprizlere sahne olmasa da gene çeşitli duyguları yaşatma ve atmosfer anlamında sınıfı geçiyor. Yine de oyunun şu haliyle 460 lirayı hak etmediğini belirtmek lazım. Ancak güzel bir indirim olduğu takdirde yeni Spider-Man'e şans vermeyi düşünebilirsiniz.

Bu haberle alakalı ya da farklı konularda yorum yapmak, kendiniz gibi okurlarla konuşmak isterseniz, forumumuz tam size göre. Buraya tıklayarak foruma erişin

Benzer Yazılar

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu İnceleme PC

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu İnceleme PC


OFD: 90.0%

Uncharted: Hırsızlar Mirası Koleksiyonu İnceleme PC

OFD: 90.0%

Bir Hırsızın Sonu! Aksiyonu üst seviyede, Nathan Drake ve yeni macerası artık PC’de! Sony, son dönemlerde exclusive oyunları bilgisayar tarafına getirerek bence çok büyük bir iş başarıyor. Özellikle Uncharted gibi bir serinin daha önce hiç konsol eline almamış oyuncular tarafından...

Marvel’s Spider-Man Remastered İnceleme

Marvel's Spider-Man Remastered İnceleme


OFD: 90.0%

Marvel's Spider-Man Remastered İnceleme

OFD: 90.0%

Büyük güç büyük sorumluluk getirir! Nereden ve nasıl başlasam bilmiyorum bu yazıya. Spider-Man barındıran eşsiz bir açık dünya oyunu mu olduğunu vurgulasam, yoksa birbirinden dolu Marvel karakterleri ile harika bir maceraya tanıklık ettiğimi mi. Spider-Man Remastered, Sony tarafından...

Twelve Minutes – İnceleme

Twelve Minutes - İnceleme


Twelve Minutes - İnceleme

Usta seslendirmen kadrosu, hayallerinin peşinden gitmiş ünlü bir yönetmen, yıllar süren geliştirme süreci, ilgi çekici ve riskli bir konu. Gelin birlikte Luís António'nun hayallerini süsleyen Macera oyunu Twelve Minutes hakkında uzun uzun konuşalım. Zaman döngüsünde sıkışmak, belirli bir...

Yorum Bırak