Trials of Fire İlk Bakış

Trials of Fire İlk Bakış

Erken erişimin meyvelerinde bugün

Erken erişime çıkışını gerçekleştirmiş oyunlar üzerine yazdığım her ilk bakışta değindiğim bir husus var: erken erişim her zaman kötü değildir. Erken erişim nitelikli geliştiriciler ve oyunları için , normal şartlar altında kesinlikle sahip olamayacakları, bir finansman kaynağıdır.

Ezcümle Dead Cells, Subnautica, Grim Dawn ve hatta Divinity Original Sin 2 gibi oyunlar bu şekilde bizlerle buluşmuş, adı geçen oyunların geliştiricileri erken erişimden elde ettikleri geliri oyunlarını tamamlamak için kullanmışlar ve bizler de günün sonunda bu harika oyunları bugün oldukları kalitede oynama şansına erişmişizdir.

Elbette erken erişime her hafta onlarca oyunun çıktığını göz önünde bulundurduğunuz vakit, adı geçen oyunlar kalitesinde yapımların devede kulak gibi kalması çok normal bir durum. Pek çok oyuncuyu erken erişimden soğutan nedenlerin başında da bu geliyor.

Ama şöyle düşünün, yukarıda saydığımız oyunlar nisbeten deneyimli geliştirici ekipler tarafından geliştirilmiş “A” kalite bağımsız erken erişim oyunları. Her oyunun bu kaliteye erişebilme imkanı yok, olamaz da. Günümüzde AAA oyunlar bile kalite standartı olarak vasatın üzerine çıkmakta zorlanırken, bağımsız yapımlardan sürekli en yüksek kaliteyi beklemek de abes kaçıyor bana kalırsa.

Bazen, vasatın üzerine çıkmayı başarmış, fiyatı uygun, sevdiğiniz türe mensup erken erişim oyunlarına fırsat tanımak gerekiyor.

Trials of Fire, bir kaç hafta önce ilk bakışını attığım Deck of Ashes gibi, işte bu tanıma uyan, desteklenmeyi hakeden erken erişim yapımları arasında.

Kurak topraklarda hayatta kalmak

Trials of Fire kıyamet sonrası ama fantastik dünya kurgusuna sahip bir oyun. Yeryüzünü kavurup geçen bir felaketin ardından insanlar, elfler, sıçanadamlar ve yanık insanlar farklı fraksiyonlars bölünmüş ve eski dünyanın kalıntılarında hayatta kalma mücadelesi vermeye başlamışlar.

Bizler ise… kimi seçer, takımımızı kimlerden oluşturursak, “o”yuz. Oyuna başlarken takımımızı 9 ayrı karakterin kombinasyonundan (erken erişimin şu aşamasında sadece 4’ü açık) oluşturabildiğimiz için, oluşturabileceğiniz kombinasyonlar oldukça çeşitli.(olacak umarım)

Kesin bir görevimiz, sabit bir hikayemiz de yok. Oyun sıra tabanlı, tek kişilik bir kutu oyunu gibi işliyor. Oyuna başlarken takımımızı oluşturuyor, zorluk seviyesini seçiyor ve size sunulan senaryolardan birini seçip oyuna başlıyorsunuz.

Hatta direkt olarak sıra tabanlı, tüm partiyi kendiniz yönlendirdiğiniz, tek kişilik bir kutu oyunu olarak tanımlayabiliriz Trials of Fire’ı.

Oyunda erken erişimin şu aşamasında yalnızca 2 adet senaryo mevcut. Bir senaryoyu tamamlamak ortalama 2-3 saat sürüyor. Yani oyunun şimdilik size sunduğu “saf” oynanabilirlik süresi 5-6 saatten fazla değil. Fakat oyun haritasının procedural olması ve oyunda 2 oynanışta tamamını göremeyeceğiniz, hatta belki de sadece yarısına rastlayabileceğiniz, kadar “olay” olması, bu 5-6 saatlik süreyi ikiye katlamaya yetiyor.

Yanan dünyada yollara düşmek

Oyunun sıra tabanlı olduğundan bahsetmiştim değil mi? Trials of Fire’ın oynanışı ikiye ayrılıyor. İlk aşama sıra tabanlı olmayan, oldukça geniş ve procedural olarak oluşan dünyada köyden, harabelere pek çok yeri ziyaret ettiğiniz keşif modu.

Keşif modunda ekibiniz gece ve gündüz döngüsüne sahip bir dünyada yol alıyor. Lakin yol aldıkça yoruluyor, yoruldukça savaşlardaki performansınız iyice zayıflıyor ve sonunda kurak topraklarda yitip gidiyorsunuz. Bunu engellemek için yanınızda sürekli yiyecek ve içecek taşımalı, takımınızın performansı düştüğünde muhakkak kamp kurup, onlara aş tayin etmelisiniz.

Zorunda kalmadığınız sürece açık alanlarda kamp kurmamak en iyisi. Ziyaret ettiğiniz harabelerde yahut köylerde kamp kurardanız takımınız ekstradan dinlenmiş oluyor.

Savaş modunda ise oyun acayip bir taktiksel, sıra tabanlı yapıya bürünüyor. Sizin üç karakteriniz bir ucunda, düşmanlar öbür ucunda olmak üzere, satranç tahtası benzeri, hatta daha doğrusu Heroes of Might Magic III savaş ekranı timsali bir alana birimler yerleşiyor. Savaş sistemi ise klasik enerji tabanlı kart oyunu mantığında işliyor.

Tabi bir kaç önemli farkla. Öncelikle üç ayrı karakteriniz ve hepsinin sınıfına göre kartları mevcut. Bunların her birinin puan gereksinimleri ayrı ve her bir karakter tur başı elinde üç kart olana kadar yeni kart çekiyor. İşi acayip kılan ise oyunun size enerji vermiyor oluşu. Enerjiyi çektiğiniz kartları eriterek yahut enerji pasifi veren kartları kullanarak elde ediyorsunuz. Kullanmadığınız enerji her turun sonunda siliniyor. Pasif enerji veren kartlar gibi güç kartları karakteriniz belli bir oranda hasar aldığında iptal oluyor ve taktik haritanın üzerinde yürümek için dahi enerjiye ihtiyacınız var…

Açık açık söylemem gerekirse, Trials of Fire savaş sistemi, taktiksel derinliği, dengeli oynanışı ve kart çeşitliliğiyle beni oldukça şaşırttı. 3-4 kişilik bir ekibin geliştirdiği, erken erişim bir oyundan kesinlikle bu kadar rafine ve detaylı bir savaş sistemi beklemiyordum.

İşin daha ilginci ne biliyor musunuz? Bu savaşları daha da komplike hala getirecek bir şekilde, tüm karakterlerin envanter slotları ve giyildiği takdirde karakterlere yeni kartlar sağlayan eşyalar oyunda mevcut. İşin daha da güzeli yoldaki “olaylarda” karşılaştığınız NPC’lerden takımınıza kattığınız demirci yahut efsuncu gibi karakterler kamp alanlarında sizin için bu eşyaları üretebiliyor. Elbette bunun için hammadde bulmanız lazım…

Yazdıkça yazıyorum, Trials of Fire’ın irili ufaklı bütün detaylarını yazarsam bu yazı sayfalarca devam edecek muhtemelen. Kalanını da oyunun erken erişimden çıktığı gün kaleme almayı planladığım incelemeye bırakayım, ne dersiniz?

Ateşin sınamasından geçti mi?

Trials of Fire gelecek vaad eden, kaliteli bağımsız erken erişim yapımlardan biri. Kesinlikle Subnautica, Grim Dawn gibi yapımlarla aynı kategoride değil. Fakat Slay the Spire gibi benzer bir yapımın erken erişime geldiği ilk günü gözümün önüne getirdiğimde, Trials of Fire’ın da o noktaya gelmesi, o kaliteye ulaşması işten bile değil diyebiliyorum rahatlıkla. Hususen oyunun temel mekaniklerinin çok güzel oturtulmuş olması ve sanatsal yönünün şimdiden sağlam gözükmesi gelecek vaat ediyor.

Elbette eksikleri de yok değil. Oyun şimdilik tam sürümde vaat edilen içeriğin yaklaşık 3’te 1’ine sahip ve taş çatlasın 15 saatlik bir oynanış tecrübesi sunabiliyor. Bu içeriğin ne zaman geleceği de henüz kesinleşmiş değil.

Oyunun oldukça aktif bir discord sunucusu mevcut. Geliştirici ekip burada oyuncularla aktif bir şekilde etkileşime geçip, bug ve sorunlara en hızlı şekilde çözüm bulmaya çalışıyor.

Günün sonunda, Trials of Fire’ın kaderi sizlerin kendinize soracağı şu soruda yatıyor: Gelecek vaat eden fakat henüz yarısı dahi tamamlanmamış bir oyuna 26 lira verip destek olur muyum (bana kalırsa fiyat uygun)? Yahut “başkaları destek olacaksa olsun, adam gibi çıkabilmeyi başarırsa ben bu oyuna şimdikinden daha fazla para da veririm, problem değil” mi diyorsunuz.

Seçim sizin.

İçeriği sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz:

Bu haberle alakalı ya da farklı konularda yorum yapmak, kendiniz gibi okurlarla konuşmak isterseniz, forumumuz tam size göre. Buraya tıklayarak foruma erişin

Benzer Yazılar

SEGA ile Relic’in Yolları Ayrılıyor! Peki Ya CA?

SEGA ile Relic'in Yolları Ayrılıyor! Peki Ya CA?


SEGA ile Relic'in Yolları Ayrılıyor! Peki Ya CA?

Relic Entertainment, bağımsız bir oyun stüdyosuna dönüşüyor. SEGA, COVID-19'un erken döneminin sunduğu olumlu etkilerin ardından, şu an 240 çalışanın işine son verilmesi ve Relic Entertainment'ın satılması gibi kararlarla boğuşuyor. Bu durum, şirketin geçmişte verdiği "yapısal reform"...

Yapay Zekanın Yönettiği NPC’ler İçin Çok Beklemeyeceğiz

Yapay Zekanın Yönettiği NPC'ler İçin Çok Beklemeyeceğiz


Yapay Zekanın Yönettiği NPC'ler İçin Çok Beklemeyeceğiz

Ubisoft, GDC'de yapay zekanın yönettiği NPC'lerle alakalı bir gösterim yaptı. Ubisoft, Game Developers Conference (GDC) kapsamında tanıttığı yapay zeka destekli NPC'lerle dikkatleri üzerine çekti. Neo NPC olarak adlandırılan bu yeni proje, oyuncuların video oyunlarındaki non-playable...

Bronz Yerini Demire Bırakmadan Önce Neler Yaşandı?

Bronz Yerini Demire Bırakmadan Önce Neler Yaşandı?


Bronz Yerini Demire Bırakmadan Önce Neler Yaşandı?

Çağlar arasında kanla kurulan bağları Total War: Pharaoh ile yaşayabiliyoruz. Total War: Pharaoh, malumunuz çok sansasyonel bir çıkış yaptı. Total War SAGA Troy'un ek paketi / DLC'si mi olacak yoksa kendi başına oyun mu derken, karşımızda yeni bir oyun vardı. The Creative Assembly ve SEGA...

1 Yorum

  1. Trackback: Trials of Fire'a Bir Bakış Attık - Oyun Fest

Yorum Bırak