Total War SAGA Troy’dan Yeni Ekran Görüntüleri Ve Önemli Bilgiler
“Total War SAGA Troy nasıl bir oyun olacak?” sorusunun cevabı giderek netleşiyor.
Öncelikle gündem yoğunluğu arasında Total War SAGA: Troy ile alakalı çıkan içerikleri, metinleri geçtim, ekran görüntülerini dahi sizlere aktaramadım. Nihayet bu içeriği hazırlayacak vakti bulabildim. Pek mühim saymadığım, biraz ilgi ve alakayı artırmak adına genel olarak oyundan ziyade oyun üzerinde çalışan ekibin prestijini artırmak için çıkmış olan iki blog mevcut. Bunları sizler için cımbızlayarak oyuna ait bilgileri sizlere aktarmak istiyorum.
İçeriğe geçmeden önce Emekcan’a selam olsun. Zira kendisiyle Total War SAGA Troy canlı yayınında yaptığımız söyleşiyi bu blogları okurken pek çok kez hatırladım.
Şu an baskın olan ve genel kabul gören Batı eğitim literatürünün tarih çizelgesinde “Bronz Çağı / Tunç Çağı” olarak adlandırılan dönemin sonlarına yolculuk ediyoruz oyunda. Bu dönemde hangi medeniyetler vardı, onları da hatırlayalım:
Mısır, Sümer, Babil, Hititler, Asurlular
Dönem çok tanrılı, kahraman ve canavarlar dönemi. Ancak oyunda net bir şekilde fantastik olaylar görmeyeceğiz. Yani Zeus gelip milleti şimşekleri ile taramayacak. Bloglarda izah edilen ve geliştirici ekibin düstur edindiği husus, daha önce belirtmiştim, destansı anlatım gerçekçi içerik. Örnek verecek olursak strateji haritası ve devlet yönetim kısımları, bizle alakalı ya da alakasız önümüze düşecek havadisler efsanevi içerikler barındırıyor olacak. Mesela Olimpos Dağı’nda kudretli şimşekler çakıyor olacak, Girit’e baktığımızda harita üzerinde Minotor görebiliriz. Ama savaş alanında şimşek yok, en fazla hava bozarsa yahud savaş alanında elinde kılıç taşıyan iki ayak üzerinde yürüyen dev bir canavar yok, kürk giymiş ağır piyade birimleri/komutan var.
Oyunun en öne çıkan yanı, takas sistemi. Bugünkü anlamda para o dönemde kullanılmadığı için karşılıklı çıkar ve işlerin görülmesi üzerine yapılan takas sisteminin seriye yedirilmesi söz konusu.
Benim her daim söylediğim “popüler kültürün Spartası, Yunanistan’ı abartılmış bir balondur” sözlerim doğrulanmış. Geliştirici ekip blogunda büyük harflerle bunu bildirmiş. Maya Georgieva, oyunun yönetmeni, popüler kültürdeki bilinenleri bu oyunla adeta yıkacağız diyor çünkü gerçek ile çelişiyor anlatılanlar.
Oyunun içeriğini oluşturmak için kazılar, kazılarda çıkan çömlekler ile üzerindeki çizgisel anlatımlar ve bronz/tunç silahlar/kalkanlardan faydalanılıyor. Yani Homeros tek kaynak değil.
Kuşatma konusunda Total War SAGA Thrones of Britannia gibi bir içerik göreceğiz gibi. Tarih dev surların tarihi, kuşatma teçhizatları bildiğiniz gibi gelişmiş değil. Hatta ok yay sistemine nazaran sapanlar ön planda. Savaşlar bu yönden zamanına göre olmasa da ileriye dönük ilkel. Bu durumu aşmak için geliştirmeler yaptık demişler ama göreceğiz. Farklı ne sunacaklar şu an hayal edemiyorum, gözümün önüne gelmiyor.
Dönem ve harita küçük olduğu için birimleri etkileyecek arazi detayları ve haritalarda oynamalara gitmişler. Total War SAGA Thrones of Britannia’da güzel şehir tasarımları vardır, bir tık üste çıkılmış seviye olarak sanırım. Yine bunu da göreceğiz.
Daha fazla bilgiler geldikçe aktarmaya devam edeceğim. Ayrıca Total War Türkiye‘yi de ziyaret etmeyi unutmayın.