Mortal Kombat’ın Karanlık Yüzü
Kısa süre önce Mortal Kombat 11’i çıkaran NetherRealm için işler yolunda gidiyor. Peki ya şirket çalışanları için aynısı söylenebilir mi?
23 Nisan 2019’da, yani sadece birkaç gün önce çıkış yapan Mortal Kombat 11 (incelememiz için tıklayın) hem oyuncuların hem de yapımcı tarafın yüzünü güldürmeyi başardı. Satışlar iyi gidiyor, hatta serinin en iyi haftasını gerçekleştirdiği söyleniyor. Oyuncular da efsane serinin yeni ve sağlam bir üyesine kavuşmaktan mutlular. Yani herkes için her şey güzel gidiyor, öyle değil mi? Ne yazık ki değil. Gelen bilgilere göre NetherRealm Studios, Mortal Kombat 11’in de dahil olduğu pek çok geliştirme sürecinde çalışanlarını zor koşullar altında bıraktı.
Şirketin eski bir tam zamanlı çalışanı Twitter üzerinden yaptığı açıklamalar ile NetherRealm Studios’taki insanlık dışı çalışma koşullarından bahsetti. Mortal Kombat 9, X, ve Injustice serilerinin geliştirilme aşamalarında yaşanan pek çok sıkıntı böylece gün yüzüne çıktı. Bundan cesaret alan diğer şirket eski çalışanları da açıklamalarda bulununca tablonun vahameti netleşmeye başladı.
Haftada 100 saate varan çalışma süreleri (ki bir haftanın 168 saat olduğunu belirtelim), geciken ve hatta hiç yapılmayan maaş ödemeleri, tehditler, zorbalıklar… kısacası ne ararsanız var. Şirkette 2012-2013 arasında Kalite Kontrol biriminde çalışan Isaac Torres 4 ay boyunca zor koşullar altında çalıştığını belirtiyor: “Tam dört ay boyunca inanılmaz koşullar altında işimi yaptım. Haftada düzenli olarak 90-100 saat civarında çalışıyordum ve haftanın yedi günü de işe gidiyordum. Sürekli yorgundum. Araba sürerken uyumaktan çekinen bir arkadaşım, ofiste kanepede yatmayı bile tercih ediyordu. Birkaç ay boyunca kelimenin tam anlamıyla hayatımı yaşayamadım. Üç ay sanki yirmi yıl gibi geçti. Bunu nasıl yaptım bilemiyorum.”
Injustice 2’de sözleşmeli artist olarak çalışan Beck Hallstedt de Twitter üzerinden NetherRealm’in maaş politikasını eleştirdi. En yetenekli artistlere bile saatlik 12 dolar ücret teklif edildiğini belirten Hallstedt, sözleşmeli oldukları için gözardı edildiklerini vurguladı. Bu arada saatlik 12 dolar nasıl bir rakam diye merak ediyorsanız hemen açıklayalım. ABD’de 2019 için belirlenen asgari ücret saatlik 7,25 Dolar. Yani 4,75 Dolar farkı bir AAA oyun için haftanın yarısından fazlasını feda ederek kazanıyorsunuz. Bir de Beck Hallstedt gibi sektörde çalışan bir kadın iseniz, NetherRealm ücretinizi 11 dolara düşüyor.
Bunlar ne yazık ki buzdağının görünen kısmı. Şirketteki kadınlara taciz boyutuna varan çirkin davranışlar, cinsiyetçilik, şikayet edeceklere uygulanan baskı, şantaj ve tehdit… şirkette geçmişe sahip pek çok isim bu yaşananları doğruluyor. Ayrıca bu iş ne yazık ki NetherRealm ile sınırlı değil. Sektörün dev firmalarının çoğu benzer haberlerle defalarca kez gündeme geldi. Değişen bir şey ise olmadı.
Biz oyuncular bir şekilde eğlenelim, parayı kodamanlar yesin, emekçiler ise böyle rezil koşullar altında sırf geçim derdinden çalışmaya devam etsin. Gerçekten üzücü. Umuyoruz ki en kısa zamanda bu insanlık dışı durumlar için ciddi yaptırımlar gündeme gelir ve emekçiler daha fazla suistimal edilmez. Bizlere düşen ise o çok sevdiğimiz oyunları oynarken bir yandan neler olup bittiğinin farkında olmak. Ardından da elbette ki sesimizi biraz olsun yükseltmek.
NetherRealms ve ana firması Warner Bros. ise iddialar karşısında şimdilik sessiz kalmayı tercih etti.