Ghost of Tsushima’dan Önce İzlemeniz Gereken 11 Samuray Filmi
Çıkışına sayılı günler kalan Ghost of Tsushima’yı oynamadan önce, sizi samurayların dünyasına hazırlayacak bu 11 filme göz atmak isteyebilirsiniz.
Ghost of Tsushima’nın çıkışına artık çok az bir zaman kaldı. 17 Temmuz 2020’de çıkış yapacak oyun, Moğol istilasına uğrayan Tsushima adasında, hayatta kalmayı başaran son samuraylardan olan Jin Sakai’nin hikayesini bizlere aktaracak. Fragman ve görselleri ile kendine hayran bırakan oyunun, samuray filmlerinden çeşitli yollarla ilham aldığı da belirtilmişti. Gamespot yazarlarından Dan Auty de Ghost of Tsushima’yı oynamadan önce izlemeniz gereken 11 filmi derlemiş. Biz de bu içeriği kendi sitemize eklemek istedik.
Killing (Zan) – 2018
11 filmlik serinin en güncel üyesi olan Killing, ya da diğer bilinen ismiyle Zan; Japon yazar yönetmen Shin’ya Tsukamoto’nun imzasını taşıyor. Hatta yönetmen filmde başrolü de üstlenmiş durumda. Genç bir samurayı kanatları altına alan tecrübeli bir samurayın hikayesini aktaran film, psikolojik tarafta ise can almanın getirdiği kötü hissiyata odaklanıyor. Oldukça vahşi sahneler barındıran film mütevazi bütçesine rağmen dikkat çekip başarı elde etmeyi sağlıyor.
Harakiri (Seppuku) – 1962
1962 yapımı Harakiri (Seppuku) 1916 doğumlu Masaki Kobayashi’nin imzasını taşıyor. iMDB’nin en iyi 250 filmi arasında 33. sırada kendine yer bulan yapım; aksiyon içeriği kadar melodramatik dinamikleriyle de dikkat çekiyor. Tsugamo isimli bir samurayın geldiği feodal beyine ait sarayda harakiri (intihar) seremonisi gerçekleştirmesini işleyen film aksiyon, entrika ve trajedi üçgenini merkeze başarılı bir şekilde yerleştiriyor.
The Tale of Zatoichi (Zatôichi monogatari) – 1962
Samuray sinemasının en ikonik filmleri arasında gösterilen The Tale of Zatoichi, Japon yönetmen Kenji Misumi’nin imzasını taşıyor. Zatoichi isimli kör bir kılıç ustasının maceralarını anlatan film, tam 26 filmlik bir serinin de başlangıç noktasını oluşturuyor. Samuray sinema endüstrisinin en uzun süren serisi olan Zatoichi efsanesi, 1989’da çekilen film ile sona erdi. Ancak halen samuray filmleri görmek isteyen pek çok izleyici, The Tale of Zatoichi ve diğer seri üyelerini tercih ediyor.
Ghost Dog: Way of the Samurai – 1999
11 filmlik serinin yeni ve Japonya-dışı üyelerinden olan Ghost Dog: Way of the Samurai, ünlü yönetmen Jim Jarmusch tarafından yazılıp yönetildi. Olağan dışı kurgu ve hikayeler yaratmayı seven Jarmusch, bu filminde de klasiğini yerine getiriyor. Filmin başrolünü ise En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ına sahip olan Forest Whitaker oynuyor. Siyahi bir samuray ve tetikçi olan Ghost Dog’un hikayesini işleyen film, dramatik yapısıyla dikkat çekse de alt metninde nüktedan ve espritüel bir hava da yatıyor.
Lady Snowblood (Shurayukihime) – 1973
Tarantino’nun Kill Bill serisini seviyorsanız, müsait bir zamanınızda Lady Snowblood’a teşekkür etmeyi de ihmal etmeyin. Zira Tarantino’nun önemli esin kaynaklarından biri de bu filmdi. Toshiya Fujita’nın yönettiği film; katledilen ailesinin intikamını almak için kendini ölümcül bir dövüşçü olarak yetiştiren Yuki Kashima’nın hikayesini anlatıyor. Filmi bir yıl sonra bir devam filmi takip etti, ancak ilk film kadar başarı elde edemedi.
Twilight Samurai (Tasogare Seibei) – 2002
Yoji Yamada’nın yönettiği Twilight Samurai, 2004 yılında en iyi yabancı film Oscar ödülüne aday gösterildi. Feodal Japonya devrinin sonlarını işleyen filmde, çocukluk aşkı Tomoe’yi yıllar sonra bulan bilge samuray Seibeia’nın hikayesi anlatılıyor. Dramatik dokunuşlara ve bolca aksiyona sahip olan film, samuray filmlerinin en beğenilen düello sahnelerinden birini de içinde barındırıyor.
Yojimbo (Yôjinbô) – 1961
Usta yönetmen Akira Kurosawa’nın imzasını taşıyan bir yapım. IMDb’nin en iyi 250 filmi arasında 128. sırada bulunuyor. Sanjuro Kuwabatake isimli samurayın hikayesini anlatan film, iki suç örgütünün arasında can çekişen bir yerleşimin özgürlük çabasını işliyor. Aksiyonu, yüksek temposu ve hikaye ilerleyişi ile en eğlenceli samuray filmleri arasından gösterilen yapım, en iyi kostüm dalında Oscar adayı da olmuştu.
Shogun Assassin – 1980
Kenji Misumi ve Robert Houston tarafından yönetilen film gene Tarantino’nun ilham kaynaklarından. Hatta Kill Bill 2’de ünlü gelinimiz, kızıyla yatmadan önce bu filmi izliyordu. Saniye başına galonlarca kan düşen yapım bu sebeple 1983’de sansüre uğradı. Bebek arabasındaki oğluyla birlikte intikam arayışına giren bir samurayı anlatan film gene eğlenceli yapısıyla dikkat çekiyor.
Samurai Rebellion (Jôi-uchi: Hairyô tsuma shimatsu) – 1967
Harakiri’nin yönetmeni Masaki Kobayashi bir başka samuray klasiği daha. Feodal sistemdeki yerini ve bir samuray olarak değerlerini sorgulayan Isaburo Sasahara’nın hikayesini işleyen yapım, Harakiri’de olduğu gibi karanlık yapısıyla ön plana çıkıyor. Özellikle sonlarına doğru aksiyon dozajı iyice yükselen yapım gene izleyicisine yüksek tansiyonlu anlar yaşatıyor. Ayriyeten sinematografi anlamında da sahneler oldukça vaat edici.
13 Assassins (Jûsan-nin no shikaku) – 2010
Listenin diğer filmlerine göre daha yeni olan ve daha çok tanına bir yapım. Aslında 1963 yapımı aynı isimli filmin remake’i olan 13 Assassins, zalim bir lordu öldürmek için toplanan suikastçı grubunu anlatıyor. Filmin ilk bir saati suikastçı grubunun bir araya gelmesini işlerken son 45 dakika ise oldukça kanlı ve hareketli savaş sahneleri içeriyor. Klasik Japon Samuray endüstrisine bir selam niteliğinde olan yapım, bir yandan da endüstriyi ilerletiyor.
Seven Samurai (Shichinin no samurai) – 1954
Samuray filmleri denince akla gelen ilk filmlerden, belki de ilki. Dahi yönetmen Akira Kurosawa’nın imzasını taşıyan film IMDb en iyi 250 film listesinde tam 19. sırada yer alıyor ve 2 Oscar adaylığı bulunuyor. Aksiyon filmleri kategorisinde de sayılı yapımlardan olan Seven Samurai; haydutların saldırısına uğrayan fakir bir köyü kurtarmak için harekete geçen yedi samurayı işliyor. Aksiyonu sürükleyici bir dram içeriğiyle harmanlayan film, üç saatlik muhteşem bir şölen sunuyor ve sinemanın unutulmazları arasına girmeyi başarıyor.
BONUS 1 – Zatoichi – 2003 – Alper Kurt öneriyor
Üst paragraflarda ilk filmini yazdığımız Zatoichi efsanesinin 2000’li yıllarda yapılan uyarlamalarından biri. Takeshi Kitano tarafından yazılan ve yönetilen yapım, savaşan çeteler arasında yitip giden bir yerleşime misafir gelen Zatoichi’nin başından geçenleri anlatıyor. Görece yeni olması sayesinde daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşan film, Japonya ve Asya kıtasında düzenlenen pek çok ödül töreninde başarılar elde etti.
BONUS 2 – Sanjuro – 1962 – Alper Kurt Öneriyor
Gene Akira Kurosawa imzası taşıyan film, üstlerde yazdığımız Yojimbo’nun çoğu açıdan devamı niteliğinde. Sanjuro’da ana karakterimiz Sanjuro Tsubake’yi bir yardım uğraşında izliyoruz. Yozlaşmış bir amirin tutsak ettiği aile büyüğünü kurtarmak isteyen genç bir adam, klanına yardımcı olması ve hatta önderlik etmesi için Sanjuro’dan yardım almaya karar verir. Gene Kurosawa stili bir hareketliliğe sahip olan yapımı, Kurosawa veya samuray filmlerini sevenlerin izlemeden geçmemesi gerek.
BONUS 3 – The Last Samurai – 2003
Listemize bonus kontenjanından giren Son Samuray, Oscar ödüllü yönetmen Edward Zwick’in imzasını taşıyor. Tom Cruise’un başrolü üstlendiği film; samuray kültürünü yok etmesi için seçilen Yüzbaşı Nathan Algren’ın yavaş yavaş bir samuraya dönüşmesini işliyor. Hollywood işi ve büyük bütçeli olduğunu rahatlıkla belli eden yapım, iki buçuk saatlik yaşam ömründe izleyiciyi güzel bir şekilde tatmin etmeyi başarıyor. Ayriyeten filmin dört Oscar adaylığı bulunduğunu da belirtelim.