ChatGPT’nin Ghibli Atağı Ortalığı Karıştırdı
ChatGPT ve AI nereye gidiyor? Miyazaki ve Ghibli konsepti şu an interneti kasıp kavuruyor.
Eğer sosyal medyada vakit geçiriyorsanız, muhtemelen Studio Ghibli filmlerinden bir alıntıya, ekran görüntüsüne ya da kısa bir klibe rastlamışsınızdır. Ancak, ChatGPT’nin en yeni güncellemesiyle birlikte gelişmiş görsel üretim yetenekleri devreye girince, artık gerçek bir Ghibli sahnesiyle neredeyse ayırt edilemeyecek yapay zeka görselleriyle karşılaşmanız da an meselesi. Ve bu görseller, bazen sadece birinin tatil fotoğrafından türemiş olabilir.
Bu yeni akım sosyal medyayı kasıp kavururken, OpenAI CEO’su Sam Altman da dikkatleri üzerine çekti. X profil fotoğrafını Ghibli tarzında bir otoportreyle değiştiren Altman, bu furyaya katılan tek isim değil. Hatta Amerika’nın resmi Beyaz Saray X hesabı bile benzer bir görsel paylaştı: Geçen hafta Philadelphia’da yaşanan gerçek bir olaya referansla, gözyaşları içinde bir kadını kelepçeleyen ABD askerinin AI ile oluşturulmuş Ghibli tarzı bir illüstrasyonu.
Eğer yapay zeka, etik, sanatçı hakları veya telif konusunda endişeleriniz varsa, internetin dört bir yanında bu tartışmanın en hararetli dönemine şahitlik ediyorsunuz demektir. Özellikle bu yeni yapay zeka akımının, Hayao Miyazaki gibi bir ustanın işlerini taklit ediyor olması, eleştirmenler açısından ayrı bir rahatsızlık yaratıyor.
Film yapımcısı Robbie Shilstone, X’teki bir paylaşımında şunları söyledi:
“Miyazaki, hayatını en geniş ve en yaratıcı sinematik dünyalardan birini inşa etmeye adadı, siz de bunu tatil fotoğraflarınıza filtre olarak kullanabilin diye… Bu işi yapabileceğiniz en yanlış sanatçıyı seçmiş olmanız da cabası. Adam, detaylara verdiği önemle, yıllarca süren revizyonlarıyla, sanata olan tavizsiz bağlılığıyla tanınan biri.”
Kullanıcı slimjosa ise AI ile oluşturulmuş bir Ghibli görseline şu yorumu yaptı:
“Bu Studio Ghibli yapay zeka trendi, Miyazaki’nin filmlerinin kimliğini korumak için verdiği onca mücadelenin ardından, sanatına aslında ne kadar az değer verdiğinizi görmek açısından utanç verici. Resmen onlarca yıllık emeği alaya çeviriyorsunuz.” Bu paylaşım 50 bin beğeniyi aşmış durumda.
Bunun yanı sıra, yapay zekanın karbon ayak izi meselesi de göz ardı edilmemeli. AI modellerinin çalıştırılması, devasa veri merkezlerinin enerji tüketimine bağlı ve OpenAI bu konuda net veriler paylaşmasa da, Goldman Sachs’ın geçtiğimiz yıl yayımladığı bir rapora göre, tek bir ChatGPT sorgusu, Google’da yapılan bir aramadan yaklaşık 10 kat daha fazla elektrik tüketiyor.
Bütün bunlar akıllara Miyazaki’nin yıllar önce verdiği ünlü tepkiyi getiriyor. Bir grup geliştirici ona, prosedürel animasyon tekniklerini tanıttığında, “Bu, yaşamın kendisine bir hakarettir,” diyerek resmen yerin dibine sokmuştu. Ve eklemişti: “Bu tür şeyleri üretenlerin acının ne olduğunu bilmediği çok açık.”
O gün bahsi geçen teknoloji tam olarak bugünkü yapay zeka değildi, ancak geliştiricilerin amacı “insanlar gibi resim çizebilen bir makine geliştirmekti.” Bugün geldiğimiz noktaya bakınca, o zihniyetle bugünün AI dünyası arasında paralellik kurmak hiç de zor değil.