17. Yüzyıldan Kalma Dolma Tarifi
İşte size Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma bir dolma tarifi. Yapmayı deneyin ve tecrübelerinizi paylaşın.
Açıkçası üzüm yaprağı kullanılarak yapılan dolmayı, biber, patlıcan ve lahana dolmalarını bilirim de soğanla yapılanı ilk defa duydum. Siz biliyor muydunuz soğan dolmasını? Ben bunu bir korsandan duydum! Evet, yanlış okumadınız, bir korsandan.
Osmanlı İmparatorluğu’nun Garb Ocakları olarak bilinen eyaletler içerisinde yer alan Cezayir’de uzun yıllar kalan İngiliz denizci John Pitts’in aktardığına göre işte o yüzyıllar önce yapılan dolma ve tarifi:
“Farklı çeşitleri olan bir diğer yemek de dolmadır, soğan dolması gibi. Dolma adı doldurulmaktan gelir. Büyük soğanları soyar, alt ve üst kısmını keserler. Daha sonra ortadan enlemesine böler içinden birkaç parçayı çıkartır buraya çok ince kıyılmış et, biraz pirinç, karabiber ve tuz karışımı koyarlar. Dibine kemiklerin yerleştirildiği bir kaba bu içi doldurulmuş soğanlar yerleştirilir, içine soğanların üzerini geçemeyecek kadar su eklenir ve pişirilmeye bırakılır. Böyle ince doğranmış eti asma yapraklarına da sarar buna yaprak dolması derler. Bazen de lahana yapraklarıyla aynı şekilde yaptıkları yemeğe lahana dolması derler. Yemeğin sosu sadece limondan ibarettir.”
Bu arada John Pitts bir İngiliz olarak Cezayir’de ne yapıyor? 1678’de bizim denizciler tarafından yakalanmış ve Cezayir’e getirilerek 10 yılı aşkın esir olmuş. Kendisiyle alakalı bilgiyi “Encountering Islam: Joseph Pitts: An English Slave in 17th-century Algiers” adlı kitaptan edinebilirsiniz.
Kadın erkek fark etmez, yemek yapmayı seviyorsanız bir evinizde deneyin bakalım üsteki izaha göre. Sonuç ne olacak buraya yorum yazmayı da unutmayın. Semih Koyuncu’ya da alıntı için teşekkür ederim.
YouTube‘a neredeyse her gün yeni video ekliyorum, akşamları da Twitch‘de canlı yayındayım, bu platformları kontrol etmeyi de unutmayın.