Osmanlı Maliyesi İşleyişine Bir Örnek

Osmanlı Maliyesi İşleyişine Bir Örnek

Tarih tahsiline devam ettiğim sıralarda insanı şoke edecek bir bilgiyle karşılaştım. Bir padişah kızının, devletin yararına olacak bir harcama dahi yapmış olsa, kanunnamedeki sınırları aşınca herkes gibi Osmanlı Maliyesi tarafından yargılandığını okudum.

Osmanlı’da teşkilat, maliye, ilmiye ve adliye hususları üzerinde tahsil yaparken Yılmaz Öztuna’nın Büyük Türkiye Tarihi’nde yazıya döktüğü bir metni okudum. Metinden edindiğim bilgileri sizlere aktarmak istedim.

Osmanlı Maliyesi, alacağına şahindi. Kim olursa olsun maliyeden para kaçıramazdı. Osmanoğulları buna dahildi! Sancak valisi olan şehzadelerin harcamaları, Maliye’ce kontrol edildikten sonra hesaplar Divan-ı Hümayun’a (İmparatorluk Hükümeti) arz edilirdi. Yani padişahın oğlu, dilediği gibi para sarf edemezdi. Padişah kızları da öyle.

Bu Düz Sisteme Bir Örnek

Fatih Sultan Mehmed ölüp büyük oğlu II. Beyazid tahta oturunca, bildiği gibi, Karaman’da vali olan küçük oğlu Sultan Cem, Anadolu eyaletinin merkezi olan Kütahya’yı ele geçirmek üzere bu şehre doğru yürüdü. Anadolu Beylerbeyi Damad Sinan Paşa, korkusundan Kütahya’dan İstanbul’a kaçtı. Hem de karısını Kütahya’da bırakarak. Karısı ise, II. Beyazid’in büyük kızı idi.

Henüz 16 yaşlarında olan Ayşe Sultan, Osmanoğlu olduğu için, korku hissine yabancı olarak doğmuştu… Amcası Cem’in Kütahya’yı ele geçirirse çok güçleneceğini biliyordu. Kale dizdarını (kumandanı) çağırdı ve kaleyi savunmasını emretti. Kaledeki devlet hazinesini de açtırarak içinde bulduğu 25.000 akçeyi askere dağıttı. Gerçekten Sultan Cem, Kütahya’yı alamadı ve Bursa’ya doğru savuşup gitti.

Bütün bu buhranlı işler yatışınca Osmanlı Maliyesi, Ayşe Sultan’ın yakasına yapıştı, devlete ait 25.000 akçeyi kanunsuz harcadığını, ödemesini bildirdi. Bu sırada Ayşe Sultan, Gelibolu’da kapdan-ı deryalığa getirilen zevcesi Sinan Paşa ile oturuyordu. Nakit parası yoktu. Dedesi Fatih Sultan Mehmed Han’ın evlenirken kendisine hediye ettiği değerine paha biçilemez mücevherli üsküfü (Bkz. temsili yazı resimindeki kıyafetler.) satışa çıkardı. Fakat Gelibolu’da bu kadar değerli bir nesneyi satın alacak kimse çıkmadı.

Ayşe Sultan babası II. Beyazid’e bir mektup yazarak durumu anlattı: ”Şehit dedem Sultan Mehmed Han” diye andığı dedesi Fatih’in hediyesi üsküfünü satmaya aracılık etmek veya borcunu ödemek şıklarında babasını serbest bırakıyordu…

Bu hadisenin uydurma olmadığı kesindir. Mektup bugün Topkapı Sarayı Arşivi’ndedir (bkz. ho: 5455).

Kaynak: Yılmaz Öztuna, Büyük Türkiye Tarihi, C.9, İstanbul 1978, S. 83.

İçeriği sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz:

Bu haberle alakalı ya da farklı konularda yorum yapmak, kendiniz gibi okurlarla konuşmak isterseniz, forumumuz tam size göre. Buraya tıklayarak foruma erişin

Benzer Yazılar

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden “Amblem Değişikliği” Olacak Gibi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden "Amblem Değişikliği" Olacak Gibi


Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden "Amblem Değişikliği" Olacak Gibi

Yerel yönetim seçimleri sonrası birçok konu gibi ABB LOGO / amblem değişimi de gündeme geldi. Habere dair detaylar ve şahsi yorumum için okumaya devam edin. T24 ve TGRT Haber dışında büyük diyebileceğim başka medya kurumlarında henüz rastlamadığım ve birkaç saatlik bilgiye dayanan verilere...

Boykot İşe Yaramıyor Diyenler Gelin Hele

Boykot İşe Yaramıyor Diyenler Gelin Hele


Boykot İşe Yaramıyor Diyenler Gelin Hele

‘Sadece benle mi başarılı olacak, ben mi kurtaracağım’ diyenlerin yüzünü kızartan boykot yazımı sizlerle de paylaşmak istiyorum. Dünya üzerinde halk gücünden daha güçlü hiçbir şey yoktur. Devletleri de halk kurar, yiğitler de halkın arasından çıkar. Halkın gücünü birkaç örnek ile size izah...

Osmanlı İmparatorluğu Ve Ekonomi

Osmanlı İmparatorluğu Ve Ekonomi


Osmanlı İmparatorluğu Ve Ekonomi

Ekonomi son günlerde herkesin dilinde, peki ya tarihi? Bir devlet hazinesi sayesinde ayakta durur. Hem hazineyi dolu tutmak, hem de eldeki kaynağı faydalı işlere harcamak gerçekten bir sanattır. Nitekim, bu sanata dair tarihte pek çok kitap kaleme alınmıştır. En mühimleri arasında ise...

Yorum Bırak