Avrupa Parlamentosu’ndan iPhone ve Android Cihazlar İçin Önemli Karar
iPhone ve Android cihazları tek bir standartta birleştirmek isteyen Avrupa Parlamentosu, bu doğrultuda oldukça önemli bir karar aldı.
Yeni bir telefon aldığınız zaman, kutu içeriğinde mutlaka size bir şarj kablosu da verildiği herkesin malumu. Telefonun işletim sistemine, yapımcısına ve modeline göre değişen farklı şarj kabloları, dünyanın en çok satın alınan cep telefonu aksesuarı konumunda. Artık eskide bıraktığımız telefonlarımızın kabloları da tozlu raflarda veya tamir kutularında, belki bir gün tekrar işe yarayacakları umuduyla beklemekteler.
Bilindiği üzere iPhone telefonlar lightning tipi şarj kablosu kullanırken Android cihazlarda USB-C ve Micro-USB gibi değişik teknolojiler mevcut. Bu duruma bir standart getirmek isteyen Avrupa Parlamentosu da yeni bir yasa tasarısını meclisten geçirdi. 582’ye karşı 40 oyla kabul olunan tasarıya göre, telefonlarını Avrupa Birliği ülkelerinde satmak isteyen geliştiriciler tek tip şarj kablosu kullanacaklar.
Tasarının parlamentodan geçen taslağına göre tüm telefonların USB-C destekleyecek şekilde üretilmesi gerekiyor. Yani yasa ilerleyen günlerde hiçbir engele takılmadan geçecek olursa Apple için adeta bir devrin sonu gelecek. Yasa tasarısının bir kanuna dönüşüp yürütülmeye konması için de Temmuz ayında yapılacak nihai oylamayı geçmesi gerekiyor.
Avrupa Parlamentosu bu tasarıya gerekçe olarak “şarj kablosu ve diğer küçük boyutlu elektronik cihaz parçalarının oluşturduğu muazzam e-kirlilik ve tüketici memnuniyetsizliği“ni belirtiyor. Dolayısı ile tasarı bir yasa halini alacak olursa mobil cihazlar dünyasında büyük bir devrimle karşı karşıya kalacağız.
Konuyla alakalı geçtiğimiz hafta Financial Times’a resmi bir açıklama yapan Apple ise tasarının sektöre büyük zarar vereceğini savunuyor. “Tüm akıllı telefonlarda kullanılacak bağlantı yolunu tek tip olmaya zorlayan bir düzenlemenin, inovasyonu teşvik etmekten ziyade fazlasıyla zarar vereceğini düşünüyoruz. Komisyonun sektördeki inovasyon yeteneğini ve müşterilere yeni teknolojiler sunma becerisini kısıtlamadan bir çözüm arayacağını umuyoruz.”
Yasa tasarısında belirtilenlere göre her yıl dünya çapında 50 milyon metrik tonda e-atık meydana geliyor. Bu da insan başına altı kilogramdan fazla atık demek. Bu miktarının önemli bir bölümünde de şarj adaptörleri ve kabloları yer alıyor. Dolayısı ile bir standart getirme fikri pek de mantıksız olmayabilir. Ancak bunu mevcut bir teknoloji ile yapmak, doğal olarak bir grup üreticinin fikirlerini bloke etmek oluyor. Avrupa Parlamentosu’nun sürece telefon yapımcılarını dahil ederek, belki de yeni bir standart oluşturarak ilerlemesi şu an pek çok uzman tarafından önerilen senaryo. Tabi oylamanın gerçekleşeceği Temmuz ayına kadar önümüzde uzun bir süreç var. Neler yaşanacağını hep birlikte göreceğiz.