Şiddet İçerikli Oyunlar Çocuklarda Silah Kullanımını Tetikliyor!

Şiddet İçerikli Oyunlar Çocuklarda Silah Kullanımını Tetikliyor!

Ohio Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre şiddet içerikli oyunlarla fazla vakit geçiren çocuklar silahlara daha çok ilgi duyuyor.

ABD’nin saygı üniversiteleri arasında gösterilen Ohio Eyalet Üniversitesi’nde ilgi çekici bir araştırma gerçekleştirildi. Üniversitenin Psikoloji Departmanı tarafından gerçekleştirilen araştırmada, şiddet içerikli oyunlar ile silahlara ilgi duyan çocuklar arasında çeşitli bağlantılar olduğu iddia edildi.

8 – 12 yaş aralığındaki 220 çocuk denek ikili olarak eşleştirildi ve çiftlere üç farklı Minecraft versiyonunu oynama şansı verildi. Üç farklı versiyon da birbirinden farklı düzeylerde şiddet seviyesi barındırıyordu. 20 dakikalık oyun süresinin ardından çocuklar oyuncaklarla dolu bir odaya götürüldü. Ancak oyuncaklara ilaveten, çeşitli silahların bulunduğu bir dolap da odada mevcuttu.

Minecraft’ın silah bulunan versiyonunu deneyen 76 çocuğun %62’si dolapta bulunan silahlarla oynamayı seçti. Oyunun kılıçlı versiyonunu oynayan 74 çocuktan %57’lik bir kesim de gene silahları seçti. Şiddet içermeyen versiyonu deneyen çocukların ise %44’ü silahlara sadece dokunmakla yetindi.

Araştırmadaki ilgi çekici saptamalardan biri de şiddetli versiyonu deneyen katılımcıların, ellerine aldıkları silahı başkalarına doğrultma eğiliminde olmasıydı. Silahı kendi üzerlerine veya yanlarındaki eşlerine doğrultup tetiği çekmekten kaçınmıyorlardı. Testlerin gerçek dünya ortamı yerine bir laboratuvarda yapılmasının sonuçları etkilemiş olabileceği de araştırmada not düşüldü.

Bu araştırma tabi ki de oyunlar ile şiddet eğilimi arasındaki bağlantıyı araştıran ilk deneme değil. Daha önce de defalarca kez benzer araştırmalar yapılmış, sonucunda da oyunlar ile şiddet arasında anlamlı bir bağlantı bulunduğu iddia edilmişti. Video oyunlar araştırmalardaki kadar tetikleyici olmayabilir. Ancak bu önlemler alınmayacağı anlamına gelmiyor. Küçük ve genç yaştaki oyuncular için içerik derecelendirme sistemlerine kesinlikle dikkat edilmeli ve oyun saatlerinde abartıya kaçılmamalı. Bu gibi önlemlere ilgi gösterildiği takdirde oyunlar hepimiz için masum bir eğlence olarak kalabilir.

İçeriği sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz:

Bu haberle alakalı ya da farklı konularda yorum yapmak, kendiniz gibi okurlarla konuşmak isterseniz, forumumuz tam size göre. Buraya tıklayarak foruma erişin

Benzer Yazılar

Team Fortress 2’cilerle Deadlock’cular Kavga Halinde

Team Fortress 2'cilerle Deadlock'cular Kavga Halinde


Team Fortress 2'cilerle Deadlock'cular Kavga Halinde

Valve’ın yeni gözdesi Deadlock, TF2 hayranlarını üzüyor gibi gözüküyor. Team Fortress 2 (TF2) oyuncuları, Valve’ın yeni oyunu Deadlock’a ilgiyle bakarken, yılların sadık hayran kitlesi Valve’ın kendilerine dönüp bakmasını umutsuzca bekliyor. Valve’ın bot sorunlarına getirdiği çözüm, oyunun...

Gamescom ve Black State’i Konuştuk

Gamescom ve Black State'i Konuştuk


Gamescom ve Black State'i Konuştuk

Bundan sonra oyunlara dair her şey YNP kanalında olacak, ilk bölümde Gamescom ve Black State'e değindik. Sohbet muhabbet burada! Artık, imkan ve fırsatlar oldukça YNP ekibinde yer alan oyuncu kardeşlerimle gerek dünya gerek Türkiye özelinde oyunlara dair muhabbet yapacağız. Sadece oyun...

En Zengin Oyun Geliştiricileri Ve Fenomenleri Listelendi

En Zengin Oyun Geliştiricileri Ve Fenomenleri Listelendi


En Zengin Oyun Geliştiricileri Ve Fenomenleri Listelendi

Birleşik Krallık oyun sektöründeki en zenginler listelenmiş durumda. Listenin başında, daha önce hiç duymadığım oyunlar ve stüdyoya sahip olan Igor ve Dmitry Bukhman kardeşler var. Bu benim suçum olabilir zira mobil oyunlarla zerre alakam yok. Öyle ki mobil Total War'ları bile oynamıyorum...

Yorum Bırak