Polonya’da Bir Nükleer Depoda Yamyam Karıncılar Bulundu
Nükleer depoda yaşayan karıncıların yamyam özellik geliştirdikleri ve deponun dışına doğru yayılmaya başladıkları öne sürüldü.
2013 yılında Polonya’daki bir Sovyet sonrası nükleer depoda, gıda kaynağı olmayan büyük bir karınca sürüsü keşfedilmişti. Gıda kaynağı olmadığı için nasıl hayatta kalıp üredikleri bilinmeyen karıncılar üzerine yeni bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda karıncıların hayatta kalmak için ölü türdeşlerini yedikleri ortaya çıktı.
Polonya Bilimler Akademisi Müze ve Zooloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırma; sayıları neredeyse bir milyonu bulan karınca sürüsünün birbirini yediğini ortaya çıkardı. Yarasalar üzerine yürütülen bir araştırma sırasında tesadüfen keşfedilen karıncalar, tahminlere göre nükleer depoya kazara giriş yaptı ve burada mahsur kaldılar.
Keşfetmenin 2 yıl sonrasında araştırma sahasına geri dönen ekipler, karıncaların sayısında olağanüstü bir artış saptadı. Isı, ışık ve yemek kaynağı bulunmayan canlıların birbirlerini yiyerek hayatta kaldıkları anlaşıldı. 2017 yılında sahaya tekrar dönen ekipler sürünün büyük oranda yok olduğunu gördü. Kalan karıncalar da sağlanan çıkış yolu aracılığıyla mahsur kaldıkları depodan kurtuldular.
Depodaki karıncıların yamyalık için ana sebepleri hayatta kalmak olsa da, araştırmacılar karınca türleri arasında yamyamlığın yeni bir şey olmadığını vurguluyorlar. Özellikle ağaç karıncalarının kıtlık haricinde bile türdeşlerini yeme eğilimi gösterdiğine dikkat çekildi.