Millet Kütüphanesi Medeniyetimize Hizmet Vermeye Başladı
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Millet Kütüphanesini halkın hizmetine sundu. Muazzam bir değer Ankara’da yükselmiş durumda, şimdi sıra halkta.
Sıra halkta zira küçük büyük demeden ilim peşinde koşan, bilinçlenmeyi amaçlayan milyonlar var. Bu binayı ve içerisindeki milyonlarca kitabı, dijital sistemler üzerinden erişilen milyonlarca kaynağı kullanarak medeniyeti ileri taşıma sırası sizde.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, bu yapı ile son halini almış bulunuyor. İzahı ve tanımı zor, gerçekten gerek yapı gerek kaynak olarak dünyanın sayılı kütüphanelerinden biri olmuş durumda Millet Kütüphanesi.
Millet Kütüphanesinin açılış töreni de bir başka güzeldi. 20.02.2020’de halka açılan Millet Kütüphanesi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve diğer katılımcı konukların kurdele kesmesiyle gıyaben açıldı. Akabinde devlet ricali ve konuklar kütüphaneyi gezdi. İlerleyen saatlerde de halkın katılımıyla Millet Kütüphanesi tam anlamıyla açılmış oldu.
Ben de açılış törenindeydim. Bu tarihi anlara tanıklık etmek harika bir tecrübe oldu benim için. Konuklar arasında başta bilim insanları olmak üzere, diplomatlar, devlet ricalinin mensupları, siyasiler, gazeteciler, öğrenciler ve ünlü simalar vardı. Devlet Bahçeli, Murat Bardakçı, Nurhan Atasoy ve Hakan Çelik gibi isimlerle kısa konuşmalar yapma imkanı buldum. Açıkça söylemeliyim ki herkes çok mütevazi idi. Halktan asla uzak değiller ve çok naziklerdi.
Kütüphane hakkında her türlü bilgiyi https://milletkutuphanesi.gov.tr/ adresinden edinebilirsiniz. Erişim, kullanım, kurallar ve daha aklınıza ne geliyorsa; her bilgi sitede mevcut. Henüz yeni açıldığı ve bir bakıma stres testinden geçtiği için yaşayabileceğiniz aksaklıklarla alakalı hususlar için de yetkililere geri bildirim yapmaktan çekinmeyin burası halka, yani sizlere ait. Problemlerin çözümü için yetkililer aralıksız çalışıyorlar. Kütüphane 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Millet Kütüphanesinde Türkçe başta olmak üzere yüzlerce farklı dilde yabancı kaynak var. Türkçe bilen bilmeyen herkes faydalanabiliyor. Türk vatandaşı olsun, yabancı ziyaretçi olsun kapılar herkese açık. Okuma salonları, ufaklar için kütüphane bölümleri, dijital medya kütüphanesi, süreli yayınlar… Ne aranırsa var, ne aranırsa!
Son olarak henüz bitmesine daha var ama kesinlikle kaçırmamanız gereken iki sergiye de ev sahipliği yapıyor Millet Kütüphanesi. Buradaki nadir parçaların birçoğu da ilk defa halkın beğenisine sunuluyor, bu eserleri yüzyıllar sonra gören ilk kişiler olmak istemez miydiniz?
1- “Mürekkebin İzi Sergisi” Medine’de, Kahire’de, Şam’da, Bağdat’ta, Buhara’da, Semerkand’da, Horasan’da, Konya’da, Bursa’da, İstanbul’da ve dünyanın pek çok farklı köşesinde üretilmiş yazma eserler kütüphanenin -2. katında sergileniyor.
2- “Mûcebince Amel Oluna Sergisi” Kanuni Sultan Süleyman’dan son padişah Vahdettin’e kadar 8 ferman, 9 berat, 6 defter ve 93 adet hatt-ı hümayunlar yine -2. katta sergilenmekte.
Hayırlı olsun, umarım öğrencilerimiz tarafından değerini bilinir ve her zerresine kadar kullanılır. “Altın Çağ” doğru istikamet üzere olursak hiç uzak değil.
The Nations’s Library
• 125 thousand-square-meter area
• Serves people of all ages around the clock.
• 4 million publications in 134 different languages from over 100 countries
• 550 thousand e-books, 6.5 million e-dissertations, 120 million articlespic.twitter.com/1J4KXAac5o— Turkish Presidency (@trpresidency) February 20, 2020