Google Yeni Oyun Platformunu Duyurdu: Stadia

Google Yeni Oyun Platformunu Duyurdu: Stadia

Dev şirket sonunda ağzındaki baklayı çıkardı

Google uzun süredir konsol/PC oyunları piyasasına adımını atmak için gün saymaktaydı. Kapalı kapılar arkasındaki anlaşmalar, eleman alımları, Project Stream ve konsol planı dedikoduları derken sonunda Google’ın yeni projesi ortaya çıktı:

Stadia

Peki nedir bu Stadia? Yenilir mi içilir mi? Oyun konsolu mu, mobil cihaz mı, Tablet mi, bir çeşit PC’mi? Bu saydıklarımın hiçbiri değil… ama bir açıdan da hepsi Stadia. Google’ın yeni projesi bir “Bulut yayın platformu”. Project Stream ile test ettikleri bulut oyunculuk sisteminin çok daha geniş ve kapsamlı bir uygulaması.

Cep telefonlarından tabletlere ve akıllı tv’lere kadar her türlü platformda çalışabilme meziyetine sahip olan Stadia, ne bir konsola ne de herhangi bir ek aparata ihtiyaç duymuyor. Stadia’nın çalışabilmesi ve sizlere her türlü platformda AAA kalitede oyun deneyimi sunabilmesi için tek gereken az evvel adı geçen cihazlardan biri, Stadia üyeliği ve hızlı bir internet…

Desem, muhtemelen yalan olur. Her ne kadar Google Stadia’yı yarının oyun teknolojisi olarak tanımlıyor olsa da, Stadia’yı stabil olarak kullanabilmek için hızlı internetten fazlası gerekiyor. Evvela indirme hızınız kadar yükleme hızınızın da belli bir seviyenin üzerinde olması gerekiyor. Sonrasında bağlantınızın stabil olması ve paket kaybına sahip olmamanız. Bütün bunlar bittiğinde ise size yakın bir Stadia sunucusuna ihtiyaç duyuyorsunuz. Çünkü, hayatı online oyun oynamakla geçen pek çoklarımız net bir şekilde bilir ki, oynadığınız online oyunun size en yakın sunucusu ne kadar uzaksa, çileniz o kadar büyük olur. Kaldı ki bu söylediğim sizin cihazınıza halihazırda yüklü olan ve sadece düşük oranda veri alıp gönderdiğimiz oyunlar için böyle. Bir de AAA bir oyunun 1080p/4K çözünürlüklerinde anlık olarak çalışmaya çalışmasını gözünüzün önüne getirin. Hah, getirdiniz mi? Muhtemelen getiremediniz zira o işlem çalışmaya çalışma kısmında kaldı. İşte Stadia’nın internet bağlantısı mükemmel ve Google’ın sunucularla donatacağı ülkeler haricindeki performansı da o gözünüzün önüne gelemeyen görüntü gibi olacaktır muhtemelen. (Google, GDC’de,Stadiayı stabil olmayan ve düşük hızlı bağlantılarda çalışır şekilde simule eden bir test modu da yayınladı. Muhtelif testler gerçekleştiren bir takım siteler elde ettikleri verileri mukayeseli olarak paylaştılar. Bu yazdıklarım tamamen varsayım değil anlayacağınız)

Tabi hemen olumsuz düşünmemek lazım, Google oldukça devasa bir şirket. Stadia için yaygın bir hizmet ağı, gelişmiş bir sunucu deneyimi sunması beklediğimizden daha kolay olabilir.

Stadia ile birlikte piyasaya sürülecek olan kontrolcü

Peki verimli çalışabildiği takdirde Stadia bizlere neler sunabilecek?

  • 4k 60 FPS’e kadar oyun deneyimi
  • Diğer pek çok bulut uygulamasına nazaran daha düşük gecikme oranları
  • HDR desteği
  • Oyunların yayınlanacağı cihazlar 10.7 tflop’luk grafik işlemciye ve server işlemcisine sahip olacak
  • Geniş bir oyun skalası
  • Google’un oldukça şık gözüken bir kontrolcüyü Stadia ile birlikte duyurmuş olması
  • Stream ederek oynadığınız oyunu, tutup Youtube’a stream edebileceksiniz (zahmetsiz canlı yayın imkanı)

Bu sonuncusundan son dakikalara kadar pek emin olamasam da, Google’ın birinci parti oyunlar için kendi stüdyosunu çoktan kurmuş olması, Ubisoft’un halihazırda Stadia’nın yanında olması ve Id’nin de Doom Eternal’i Stadia için duyurmasıyla birlikte oyun seçkisi hususunda endişe duymamaya başladım. Hele hele kapalı kapılar ardında 10’larca firmanın çoktan Stadia için oyun geliştirmeye başladığının duyurulması ile platformun oyunsuz kalmayacağı garantilendi gibi.

Havada kalan detaylar da yok değil tabi. Misalen bu servis tam olarak nasıl hizmet verecek? Oyunları satın mı alacağız, yoksa aylık bir ücretlendirmeye mi tabi olacak? Google’ın belirttiği minimum internet/ping kalitesi oyunları hangi kalitede stream etmemize müsaade edecek? Sistem tam olarak ne zaman piyasaya çıkacak? Hangi ülkelerde kullanıma açık olacak?

Bütün bunlar cevaplanmamış yahut Google’ın cevabı hususunda daha karar vermediği sorular. Her ne kadar Google gibi bir devin elinden çıkıyor dahi olsa, Stadia için heyecanlanmak için henüz çok erken.

İçeriği sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz:

Bu haberle alakalı ya da farklı konularda yorum yapmak, kendiniz gibi okurlarla konuşmak isterseniz, forumumuz tam size göre. Buraya tıklayarak foruma erişin

Benzer Yazılar

SEGA ile Relic’in Yolları Ayrılıyor! Peki Ya CA?

SEGA ile Relic'in Yolları Ayrılıyor! Peki Ya CA?


SEGA ile Relic'in Yolları Ayrılıyor! Peki Ya CA?

Relic Entertainment, bağımsız bir oyun stüdyosuna dönüşüyor. SEGA, COVID-19'un erken döneminin sunduğu olumlu etkilerin ardından, şu an 240 çalışanın işine son verilmesi ve Relic Entertainment'ın satılması gibi kararlarla boğuşuyor. Bu durum, şirketin geçmişte verdiği "yapısal reform"...

Yapay Zekanın Yönettiği NPC’ler İçin Çok Beklemeyeceğiz

Yapay Zekanın Yönettiği NPC'ler İçin Çok Beklemeyeceğiz


Yapay Zekanın Yönettiği NPC'ler İçin Çok Beklemeyeceğiz

Ubisoft, GDC'de yapay zekanın yönettiği NPC'lerle alakalı bir gösterim yaptı. Ubisoft, Game Developers Conference (GDC) kapsamında tanıttığı yapay zeka destekli NPC'lerle dikkatleri üzerine çekti. Neo NPC olarak adlandırılan bu yeni proje, oyuncuların video oyunlarındaki non-playable...

Bronz Yerini Demire Bırakmadan Önce Neler Yaşandı?

Bronz Yerini Demire Bırakmadan Önce Neler Yaşandı?


Bronz Yerini Demire Bırakmadan Önce Neler Yaşandı?

Çağlar arasında kanla kurulan bağları Total War: Pharaoh ile yaşayabiliyoruz. Total War: Pharaoh, malumunuz çok sansasyonel bir çıkış yaptı. Total War SAGA Troy'un ek paketi / DLC'si mi olacak yoksa kendi başına oyun mu derken, karşımızda yeni bir oyun vardı. The Creative Assembly ve SEGA...

2 Yorum

  1. Trackback: Google Yeni Oyun Platformunu Duyurdu! - Oyun Fest

  2. Trackback: Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 Duyuruldu Çıkış Tarihi Dahi Belli | Yabgu Nizam Pasha

Yorum Bırak