Generation Zero İncelemesi
X,y,z jenerasyonunu biliyoruz da, sıfır jenerasyonu nedir?
Generation Zero, Just Cause serinin geliştiricisi Avalanche Studios’un hem geliştiriciliğini hem de dağıtımclığını üstlendiği bir survival/co-op/fps.
Oyun 1980’lerin İsveç’inde geçiyor. Güya ikinci dünya savaşı gibi nedenlerden yorgun düşmüş ama nasıl oluyorsa kazasız belasız atlatmış İsveç (neden acaba!) doğudan gelecek olası bir istila için, evet doğudan sanki doğu milletlerinin başka işi gücü yokmuş gibi, halkını eğitir ve herkes savaşçı-komandolara dönüşür.
Sonra ülkeyi İsveç hükümetinin beklediği gibi doğu devletleri değil, birdenbire robotlar istila eder.
Evet doğru okudunuz. İşin daha komiği ne biliyor musunuz? Az önce okuduklarınız aynı zamanda oyunun bütün senaryosunu oluşturuyor.
Ama durun daha bitmedi…
Survival Jenerasyonu
Bunu hatırlayan var mı? Hani tam moba jenerasyonuyla, kısa ömürlü hero shooter jenerasyonunun arasına yerleşen süreç. Batıl Royellerin çıkış noktası, oyun dünyasına erken erişim herzesini kitleyen konsept.
Hah işte Generation Zero o jenerasyon hala tutarken ve survival başlığı altında çıkan her oyun deli gibi satarken çıkması gereken, ama baya gecikmeli olarak piyasaya adım atan bir yapım.
Zira oyun, neresinden bakarsanız bakın, bomboş. Hani çıkış haftalarında Rust, Dayz gibi oyunlar ne kadar içeriğe sahipse bu oyun da o kadar içeriğe sahip. Hatta daha ileri gideyim, Fallout 76 filan tokatlar yani Generation Zero’yu içerik hususunda. Düşünün durum o kadar vahim.
Oyunun haritası o kadar boş ki, 10 dolara satılan erken erişim hayatta kalma oyunlarında daha fazla içeriğe rastlayabilirsiniz. Tüm harita bomboş araziler, devriye gezen 4 bacaklı robotlar ve o arazilerin arasına serpiştirilmiş birbirinin aynı (assetleri kopyalanıp yapıştırılmış) binalardan oluşuyor.
Loot sadece bu binalarda ve çevresinde mevcut, eşyalar hakeza sadece buralarda. Her bir bina bir güvenli ev ve ışınlanma noktası. Haritanın istediğiniz yerine istediğiniz zaman ışınlanabiliyorsunuz (öldürdüğünüz robotlar yeniden doğuyor ama). Loot olarak mevcut olan yegane şeyler; kıyafet, bildiğiniz düz ceket, pantolon (bunların kurşun ve darbe dayanıklılığı var bir de ahaha) silahlar, robotları tuzağa çekebilecek radyo gibi eşyalar ve silahlar.
Az önce Generation Zero’daki bütün içeriği özetlemiş oldum. Pardon… Bir de sadece bir güvenli evden diğerine gitmenizi gerektiren görevler mevcut. Arada da işte yolunuzun üzerindeki robotları öldürüyorsunuz.
Bu ne len, objeleri tükürükle mi yapıştırdınız
“Otur sıfır”
Bu incelemeyi yazmaya neden oturdum bilmiyorum. Yani Generation Zero hakkında 1 paragraf dahi yazılmayı hakeden bir oyun değil. 35 dolarlık fiyatını kesinlikle haketmiyor. “Co-op’ta eğlencelidir” filan demeyin oyun o kadar sorunlu ki co-op adam akıllı çalışmıyor şuan. Bakın buglarına hiç girmedim bile. Oyunun bütün haritasını ve eşya barındıran yerleşkelerini 6 saatte gezebileceğinizden bahsetmişmiydim…
Neyse, geliştiricisinin, görsel yönü hariç, emek harcamaya üşendiği bir yapım için daha fazla yazmakla uğraşamayacağım.
Generation Zero’ya para vereceğinize oturun ailecek dışarda yemek yeyin, çok daha hayırlı bir iş yapmış olursunuz.
Trackback: Generation Zero İncelemesi Huzurlarınızda - Oyun Fest