Arslan Yabgu Sultan Mahmud’un Huzurunda

Arslan Yabgu Sultan Mahmud’un Huzurunda

Maveraünnehir’de artan Oğuz nüfusunu dikkatle tahlil eden Sultan Gazneli Mahmud, Selçuklu ailesinin Yabgusu Arslan’ı huzuruna çağırır ve bakın neler yaşanır.

Orta Asya’daki Seyhun ve Ceyhun nehirleri arasındaki bölge bizler için her zaman çok önemli olmuştur. Bu bölgenin adı Maveraünnehir’dir. Türkler’in İslamiyet’i benimsemesi ve bugünkü medeniyetimizin sağlam temeller üzerine kurulması Maveraünnehir üzerinde gerçekleşmiştir.

Dönemin ve bölgenin iki büyük lideri, Türk Hakanlığı (Karahanlılar) hükümdarı Yusuf Kadır Han ve Gazneli Sultanı Put Kıran Mahmud, 1025’te Semerkant yakınlarında bir araya geldiler. Yaşanan hadiseleri istişare ederken, Kadır Han’a muhalefet olan bir diğer Türk Hakanlığı şehzadesi Ali Tegin ve onun askeri gücü Selçuk Bey’in oğlu Arslan Yabgu’nun akıbetine son verilmesine karar verdiler.

ARSLAN YABGU SULTAN MAHMUD’UN HUZURUNDA

Sultan Gazneli Mahmud’un Türkistan’a ordularıyla girdiği zaman durumdan haberdar olan Ali Tegin, tarihte birçok kez örneğine rastlanan çöle kaçma hadisesini gerçekleştirdi. Lakin Selçuklu ailesinin o dönemki Yabgusu Arslan, Sultan ile görüşmeyi kabul etti.

– Sultan Mahmud: Biz her zaman Hind tarafına, kafirlerle gazaya gitmek zorundayız. Böyle olunca Horasan ihmal ediliyor. Sizden beklentim odur ki, iki taraf arasında bir sözleşme ve yardımlaşma olsun. Zira bir taraftan kuvvetli bir düşman peydah olursa, yardıma ihtiyaç olacaktır. Siz yardımı esirgemeyesiniz.
– Arslan Yabgu:
 Sultan’a bağlılık konusunda bizden kusur ve ihmal olmaz.
– Sultan Mahmud:
 Askere ihtiyacım olursa bana ne kadar yardım edebilirsin?
– Arslan Yabgu:
Bu yayı kendi kavmime gönderirsem 30.000 kişi derhal atlanırlar.
– Sultan Mahmud:
Daha fazlasına ihtiyacım olursa?
– Arslan Yabgu:
 Bu oku kendi kabileme işaret olarak gönderdiğim her zaman 10.000 kişi daha gelir.

Sultan, toplamda 3 ok ve 1 yay ile 100.000 kişi taahhüdünde bulunan Arslan Yabgu’ya bir soru daha sordu.

– Sultan Mahmud: Peki daha fazlasına ihtiyacım olursa?
– Arslan Yabgu:
 Şu oklardan birini Balhan Dağı’na gönder, 100.000 atlı daha gelir.
– Sultan Mahmud:
Daha da fazlasına ihtiyacım olursa?
– Arslan Yabgu: Bu oku Türkistan’a gönder, istersen 200.000 atlı daha gelir.

KALİNCAR KAL’ASI

Gazneli Mahmud, bu cevaplar üzerine ‘Bir yay ve üç okla maaşsız-ücretsiz bu kadar orduyu emre amade edebilen bir kimse hafife alınmaz.’ dedi. Akabinde Arslan Yabgu ve adamlarını yakalattı. Gece yarısı zincirlere vurulan Yabgu, Hindistan’daki Kalincar Kalesi’ne gönderildi. Dudak’ın torunu, Selçuk Bey’in oğlu, Tuğrul ve Çağrı Bey’in amcası Arslan Yabgu 1032 yılında Kalincar’da vefat etti.

KURT KANUNU

Arslan Yabgu, abisi ve aynı zamanda Tuğrul ile Çağrı Beyler’in babası olan Mikail ölünce Selçuk Bey’den sonra ailenin ikinci ismi oldu. Yaklaşık 100 yaşlarında vefat eden Selçuk Bey’den sonra da Yabgu olan Arslan, Gazneli Mahmud’un huzuruna çıkıp iddialı sözleri söyleyerek Kurt Kanunu’nu tabi oldu…

Kurtlukta Düşeni Yemek Kanundur…

Kaynak: Köymen, Büyük Selçuklu İmparatorluğu Tarihi, 1979

İçeriği sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz:

Bu haberle alakalı ya da farklı konularda yorum yapmak, kendiniz gibi okurlarla konuşmak isterseniz, forumumuz tam size göre. Buraya tıklayarak foruma erişin

Benzer Yazılar

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden “Amblem Değişikliği” Olacak Gibi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden "Amblem Değişikliği" Olacak Gibi


Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden "Amblem Değişikliği" Olacak Gibi

Yerel yönetim seçimleri sonrası birçok konu gibi ABB LOGO / amblem değişimi de gündeme geldi. Habere dair detaylar ve şahsi yorumum için okumaya devam edin. T24 ve TGRT Haber dışında büyük diyebileceğim başka medya kurumlarında henüz rastlamadığım ve birkaç saatlik bilgiye dayanan verilere...

Boykot İşe Yaramıyor Diyenler Gelin Hele

Boykot İşe Yaramıyor Diyenler Gelin Hele


Boykot İşe Yaramıyor Diyenler Gelin Hele

‘Sadece benle mi başarılı olacak, ben mi kurtaracağım’ diyenlerin yüzünü kızartan boykot yazımı sizlerle de paylaşmak istiyorum. Dünya üzerinde halk gücünden daha güçlü hiçbir şey yoktur. Devletleri de halk kurar, yiğitler de halkın arasından çıkar. Halkın gücünü birkaç örnek ile size izah...

Osmanlı İmparatorluğu Ve Ekonomi

Osmanlı İmparatorluğu Ve Ekonomi


Osmanlı İmparatorluğu Ve Ekonomi

Ekonomi son günlerde herkesin dilinde, peki ya tarihi? Bir devlet hazinesi sayesinde ayakta durur. Hem hazineyi dolu tutmak, hem de eldeki kaynağı faydalı işlere harcamak gerçekten bir sanattır. Nitekim, bu sanata dair tarihte pek çok kitap kaleme alınmıştır. En mühimleri arasında ise...

1 Yorum

  1. Selçuk 19 Temmuz 2019
    Yanıtla

    “Dudak” değil “Dukak”…(Selçuk beyin babası)
    ve Türklerin o dönemlerde yeni yeni İslama girdiğini de belirtmen önem arz ederdi. Bahsedilen atlıların çoğu henüz Müslüman değildi.
    Ayrıca Arslan Yabgu’nun torunu Kutalmışoğlu Süleyman Şah da Anadolu Selçuklularının kurucusu büyük bir komutandır.

Yorum Bırak